Wat kan je doen wanneer het einde van de looptijd van je hypotheek nadert en je weet dat er dan nog een schuld blijft staan? Het korte antwoord: zoek contact met ons. Samen gaan wij dan naar een oplossing zoeken die bij jou past.
Een hypotheek kent een einddatum
Bij een hypotheek ga je een schuld aan, meestal bij een bank. Je maakt een afspraak over onder meer de hoogte van het bedrag dat je leent, de rente die je over de lening gaat betalen en de wijze en het moment waarop je de lening terugbetaalt. In Nederland is het gebruikelijk dat je dit na 30 jaar doet.
Aflossing in een keer of maandelijks
Je kan met de bank afspreken dat je op het eind van de leningsperiode de schuld in een keer terugbetaalt. Je kan ook afspreken dat je naast de rente, elke maand ook een stukje van de schuld aflost. Op die manier kan na 360 maanden (=30 jaar) de schuld volledig zijn afgelost. In het verleden hebben veel mensen gekozen voor een hypotheek waarbij werd afgesproken dat de schuld pas op eind van de leningsperiode volledig zou worden afgelost.
Je kunt hiertoe bijvoorbeeld besluiten omdat je een eigen onderneming hebt of door maandelijks zelf te beleggen of te sparen en je hierdoor de verwachting hebt dat je voldoende kapitaal opbouwt om de hypotheekschuld in een keer terug te betalen. Dat kan ook een optie zijn wanneer je weet dat je in de toekomst de woning gaat verkopen omdat je bijvoorbeeld op dat moment in het buitenland gaat wonen.
Wat nu als omstandigheden anders zijn dan je had verwacht
30 jaar is een lange tijd. 30 jaar geleden had je misschien wel bepaalde gedachten hoe je de lening zou gaan aflossen maar door allerlei oorzaken kan de werkelijkheid anders zijn geworden. Dan kun je in een situatie komen waarin je ziet dat de dag nadert dat de bank contact opneemt om de openstaande schuld te incasseren, terwijl jij weet dat jij op dat moment deze schuld niet kunt betalen. Wat dan? Zoals hierboven al aangegeven: neem contact met ons op!
Veel opties om te onderzoeken
Samen met jou kunnen wij meerdere opties onderzoeken op welke manier je de bank tevreden kunt stellen en je toch woonruimte blijft houden. Een aantal van die opties:
- Is de bank bereid en zo ja onder welke voorwaarden om de lening te verlengen zodat je de schuld niet in een keer hoeft terug te betalen?
- Kan je een nieuwe hypotheek afsluiten waarbij met de nieuwe lening je de oude lening aflost? Mogelijk is je huis veel meer waard dan de schuld van de oude lening.
- Een optie kan zijn om de woning te verkopen en met de opbrengst een andere woning te kopen. Ook hier kan het interessant zijn om te kijken of de actuele waarde van de woning hoger is dan de schuld bij de bank.
- Mogelijk bezit je een levensverzekering of ander vermogen dat gebruikt kan worden om de hypotheekschuld af te lossen.
Hoe eerder contact hoe beter
Er zijn nog meer opties die onderzocht kunnen worden. Onze ervaring is echter dat hoe eerder wij met onze relaties over deze situatie in gesprek komen hoe meer mogelijkheden er zijn. Daarom ons advies om niet te wachten tot de bank een brief stuurt met het verzoek om op een bepaalde datum de schuld terug te betalen. Wanneer je weet dat bijvoorbeeld over drie jaar dat moment daar is, laten wij daar dan nu al over praten. Wij nemen graag de tijd om voor jou een passende oplossing te zoeken.