Steeds meer woningen in Nederland krijgen te maken met funderingsproblemen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor huiseigenaren, omdat herstelkosten hoog kunnen oplopen en er weinig hulp is vanuit de overheid of verzekeraars.
Hoe ontstaat funderingsschade?
De fundering is de basis van je woning. Bij oudere huizen – zoals in Amsterdam – rust de woning vaak op houten palen, terwijl modernere huizen meestal een betonnen fundering hebben. Als de fundering beschadigd raakt, kan dat leiden tot ernstige problemen zoals:
✔️ Scheuren in de muren
✔️ Verzakte of scheefstaande huizen
✔️ Niet goed sluitende deuren en ramen
✔️ In extreme gevallen zelfs instortingsgevaar
De belangrijkste oorzaken van funderingsproblemen zijn:
- Klimaatverandering: Daling van het grondwaterpeil kan houten funderingspalen laten uitdrogen en rotten.
- Bodemdaling: Gaswinning of oude mijnbouwactiviteiten kunnen verzakkingen veroorzaken.
- Slechte drainage: Slecht waterbeheer kan ook invloed hebben op de stabiliteit van de bodem.
Hoge kosten, weinig hulp
Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de fundering van je woning. Veel mensen denken dat hun opstalverzekering of de overheid bijspringt, maar dat is niet het geval. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat 32% van de huiseigenaren niet eens weet wie verantwoordelijk is. Het antwoord? Jijzelf.
De kosten voor funderingsherstel kunnen fors oplopen – vaak boven de €75.000. En hoewel sommige mensen dat uit eigen zak kunnen betalen, zullen de meeste een lening of extra hypotheek nodig hebben.
Kun je een hypotheek krijgen voor funderingsherstel?
Een extra hypotheek kan een oplossing zijn, maar banken zijn gebonden aan strikte leennormen. Dat betekent dat:
🔹 Je voldoende inkomen moet hebben om de extra maandlasten te dragen.
🔹 Als je al maximaal hebt geleend, een extra hypotheek niet mogelijk is.
🔹 Ouderen met alleen AOW vaak geen lening kunnen krijgen.
Op dit moment is er geen structurele regeling vanuit de overheid om huiseigenaren te helpen met deze kosten.
Wat kun je doen als koper?
Sta je op het punt een woning te kopen? Dan is het slim om niet alleen naar de muren en het dak te kijken, maar ook naar de fundering. Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de staat van de woning, maar funderingsonderzoek wordt meestal niet standaard uitgevoerd. De kosten hiervan kunnen duizenden euro’s bedragen.
Er lopen momenteel pilots voor een nieuwe, betaalbare funderingscheck van rond de €300, maar deze methode is nog in ontwikkeling.
Voorkomen is beter dan genezen
Funderingen zijn letterlijk de basis van je woning. Of je nu een huis wilt kopen of al een woning bezit, het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de risico’s en mogelijke kosten. Wil je weten welke financiële mogelijkheden je hebt bij funderingsherstel? We denken graag met je mee.
Meer weten? Neem contact met ons op.