Sluit je een basiszorgverzekering af? Dan moet de verzekeraar jou accepteren, ongeacht je gezondheid. Maar bij andere verzekeringen, zoals een autoverzekering of een inboedelverzekering, geldt die acceptatieplicht niet. Je hebt dus niet altijd het recht om een verzekering af te sluiten.

Hoe bepaalt een verzekeraar of je geaccepteerd wordt?

Verzekeraars maken een risico-inschatting:
– Hoe groot is de kans op schade?
Hoeveel moet er worden uitgekeerd bij schade?

Met behulp van computermodellen berekenen ze deze risico’s. Dit heeft invloed op de premie die je aangeboden krijgt. Daarom kan het gebeuren dat jouw buurvrouw, die precies dezelfde auto heeft als jij, tóch een andere premie betaalt.

Kan een verzekeraar je weigeren?

Ja, dat kan. Bijvoorbeeld als je vaak schades claimt of meerdere keren bent veroordeeld voor rijden onder invloed. Ook als je ooit een verzekeraar hebt misleid – bijvoorbeeld door verkeerde informatie te geven bij een schadeclaim – kan dat betekenen dat je geen verzekering meer kunt afsluiten.

Wat als je nergens terecht kunt?

Als je geen reguliere verzekering meer kunt krijgen, is er gelukkig een vangnet: De Vereende. Dit is een speciale verzekeraar die in uitzonderlijke situaties tóch een verzekering aanbiedt. De keerzijde? De premie is meestal flink hoger en de voorwaarden strenger. Maar het biedt wél een oplossing.

Kun je terug naar een normale verzekeraar?

Ja, dat kan! Mensen maken fouten, maar ook positieve veranderingen door. Iemand die in het verleden problemen had met betalen of riskant rijgedrag vertoonde, kan inmiddels zijn leven op de rit hebben. Als de situatie zich herstelt, is het vaak weer mogelijk om een reguliere verzekering af te sluiten.

Wij helpen je graag als je in zo’n situatie zit. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Total Views: 149 ,

Vergelijkbare berichten