Bij het kopen van een woning kan het zijn dat de verkoper de voorkeur geeft aan kopers die geen voorbehoud van financiering eisen. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar voor de koper kan dit risico’s met zich meebrengen. Gelukkig kun je dit risico beperken. We leggen uit hoe je dit kunt doen.
Korte wettelijke bedenktermijn
Wanneer je een akkoord bereikt met de verkoper over de koopprijs en andere voorwaarden, wordt er een koopovereenkomst opgesteld. Zodra je deze ondertekent, geldt er een korte, wettelijke bedenktermijn van slechts drie dagen. Deze termijn begint op de dag na ontvangst van het koopcontract.
Wat gebeurt er als je de koop niet nakomt?
Na de wettelijke bedenktermijn ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning dan niet afneemt, moet je in veel gevallen 10% van de koopprijs als boete betalen. De verkoper kan daarnaast nog extra schadevergoeding eisen als hij kan aantonen dat zijn werkelijke schade hoger is dan die 10%.
Huis kopen zonder zekerheid over de hypotheek
Vaak heb je een hypotheek nodig om de woning te financieren. De bank heeft doorgaans meer tijd nodig om een beslissing te nemen dan de drie dagen die je hebt voor de wettelijke bedenktermijn. Dit betekent dat je een verplichting aangaat zonder te weten of je de lening kunt krijgen. Als de bank je financiering niet verstrekt, loop je het risico de boete van 10% van de koopprijs te moeten betalen.
Waarom kan de bank de lening weigeren?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een bank je geen lening verstrekt. Bijvoorbeeld als je inkomen te laag is of onvoldoende zeker, zoals bij een startende ondernemer. Ook een renteverhoging kan de woonlasten te hoog maken voor je inkomen. Er zijn talloze redenen waarom een bank je de lening kan weigeren.
Financieringsvoorbehoud kan helpen, maar…
Om dit risico te beperken, kun je aan de verkoper voorstellen een financieringsvoorbehoud in te bouwen. Dit betekent dat je geen verplichting hebt om de woning te kopen als je binnen een bepaalde termijn, bijvoorbeeld vier tot zes weken, geen hypotheek kunt krijgen. Het voordeel voor jou is dat je de woning niet hoeft te kopen als de financiering niet rondkomt en je geen boete hoeft te betalen. Het nadeel voor de verkoper is dat hij tijdens de periode van het financieringsvoorbehoud onzeker is over de verkoop van zijn woning. Daarom geven veel verkopers de voorkeur aan kopers die geen financieringsvoorbehoud maken.
Garantstelling: een optie om risico’s te beperken
Een mogelijke oplossing is een garantstelling. Dit houdt in dat je je inkomen en de waarde van de woning laat beoordelen voordat je een bod uitbrengt. Je ontvangt een certificaat waarin staat tot welk bedrag het verantwoord is om een bod uit te brengen. Als je binnen dit bedrag blijft maar de hypotheek uiteindelijk niet rond krijgt, wordt de boete door de garantsteller vergoed. Met een garantstelling kun je dus zonder het risico van een boete een bod uitbrengen zonder financieringsvoorbehoud. Wil je meer weten over deze optie? Neem dan contact met ons op. We informeren je graag verder.