Elke gemeente moet binnen de eerste acht weken van het jaar de WOZ-waarde van jouw woning bekendmaken. Veel gemeenten doen dit op 25 februari. Ons advies: houd deze berichtgeving goed in de gaten. Je zou namelijk in aanmerking kunnen komen voor een korting op de rente die je nu betaalt over je hypotheek.

Wat is de WOZ-waarde van je woning?

De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde van je woning vast, wat staat voor de “waardering onroerende zaken”. Dit gebeurt op basis van de waarde van je woning per 1 januari van het voorgaande jaar. Je krijgt deze waarde als eigenaar van een woning binnen acht weken in een officiële beschikking. Dus, uiterlijk eind februari 2025 krijg je de WOZ-waarde van jouw woning per 1 januari 2024 te zien.

Hoe wordt de WOZ-waarde gebruikt?

De WOZ-waarde wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. De gemeente hanteert de waarde voor gemeentelijke heffingen zoals rioolbelasting en onroerendezaakbelasting. Ook waterschappen gebruiken de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een rol bij je inkomstenbelasting en in het geval van overlijden in verband met erfrecht.

Waarom is de WOZ-waarde belangrijk voor jouw hypotheek?

Als je een woning koopt en een lening afsluit zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), neemt de bank een risico. Als je op een gegeven moment niet meer in staat bent om de rente en aflossing te betalen, kan de bank je woning verkopen. Het kan zijn dat de opbrengst uit de verkoop lager is dan de openstaande lening, waardoor de bank verlies lijdt. Om dit risico af te dekken, rekent de bank een extra rente, de zogenaamde “risico-opslag”.

Hoe verschilt de risico-opslag?

Veel banken gebruiken een tabel met verschillende percentages voor risico-opslagen. Hoe dichter de lening bij de waarde van je woning komt, hoe hoger de risico-opslag. Is de waarde van je woning echter veel hoger dan het openstaande bedrag van je lening, dan is de risico-opslag meestal lager.

Wat gebeurt er als de waarde van je woning stijgt?

Wanneer je maandelijks aflost en de waarde van je woning stijgt, wordt het risico voor de bank kleiner. Dit betekent dat de zogenaamde schuld-marktwaardeverhouding verbetert. Dit kan betekenen dat je mogelijk recht hebt op een lagere risico-opslag.

Verlaging van de risico-opslag aanvragen

De meeste banken verlagen de risico-opslag niet automatisch. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een lagere opslag, moet je dit zelf aanvragen. En als je recht hebt op een lagere opslag, gaat deze verlaging pas in vanaf het moment van de aanvraag. Het is dus belangrijk om tijdig actie te ondernemen, ook al zou je kunnen aantonen dat de risico-opslag al langer te hoog was.

Wat moet je doen?

Bij sommige banken is het voldoende om de nieuwe WOZ-beschikking op te sturen. Bij andere banken moet je de woning opnieuw laten taxeren.

Heb je geen NHG? Controleer dan of je risico-opslag nog steeds van toepassing is

De waarde van woningen is de laatste jaren flink gestegen. Het is zeer waarschijnlijk dat de WOZ-waarde in de beschikking die je binnenkort ontvangt, veel hoger is dan vorig jaar. Ook de WOZ-waarde die je begin 2026 ontvangt, zal waarschijnlijk hoger zijn dan de huidige waarde. Als je een hypotheek hebt zonder NHG, is het verstandig om te controleren of er nog steeds een risico-opslag op jouw lening zit en of je, door de gestegen waarde van je woning, recht hebt op een lagere opslag of zelfs op het vervallen ervan.

Wij helpen je graag

Als jouw adviseur staan we klaar om samen met jou te onderzoeken of je in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag. Zodra je de nieuwe WOZ-beschikking hebt ontvangen, neem dan gerust contact met ons op.

Total Views: 353 ,

Vergelijkbare berichten