Wij snappen dat er soms geen andere keuze is dan de zekerheid van het financieringsvoorbehoud opzij te zetten om toch voor een woning in aanmerking te komen. Wanneer er inderdaad geen andere optie is, kun je toch het een en ander doen om grote financiële risico’s te beperken.

Boete op niet afnemen van de woning

Wanneer je een woning koopt, kun je kiezen om een bod te doen met een voorbehoud van technische keuring of voorbehoud van financiering.

Je kunt een voorbehoud maken dat, als binnen een bepaalde termijn uit een keuring blijkt dat er aan het pand bouwkundige gebreken zijn die je als koper niet had hoeven te verwachten, je de koop zonder kosten ongedaan kunt maken. Bij het tweede voorbehoud spreek ja af dat je, wanneer je binnen een bepaalde periode kunt aantonen dat een bank jou niet op normale voorwaarden een financiering wil verstrekken, kosteloos van de koop kunt afzien.

Verkoper die keuze heeft, gaat niet wachten

Zo’n voorbehoud heeft tot gevolg dat de verkoper gedurende een bepaalde periode nadat jij met hem overeenstemming hebt bereikt, niet zeker weet of jij de koop ook daadwerkelijk zult doorzetten. Wanneer er kandidaat-kopers zijn, die geen bouwkundig- of financieringsvoorbehoud maken, is het begrijpelijk dat hier de voorkeur naar uit gaat. Na het verstrijken van de wettelijke bedenktermijn (in de regel 3 dagen) weet de verkoper dan zeker dat de woning ook echt verkocht is.

Verkocht, maar niet in staat af te nemen

Stel dat je een woning zonder financieringsvoorbehoud hebt gekocht. De wettelijke bedenktermijn is verstreken en dan blijkt opeens dat er geen bank is die jou voldoende wil lenen om de koopprijs te financieren. In dat geval kan je dus niet voldoen aan jouw verplichting om de woning af te nemen. In het koopcontract is voor die situatie bijna altijd opgenomen dat je in dat geval minimaal 10 % van de koopprijs als “boete” voor het niet afnemen van de woning moet betalen, onverminderd het recht van de verkoper om aan te tonen dat zijn schade hoger is dan die 10 %. Ook deze meerdere schade komt dan voor jouw rekening.

Maar je had toch vooronderzoek gedaan?

“Dat gaat mij niet gebeuren”, zul je nu misschien denken. Want voordat je jouw bod deed, heb je goed onderzocht wat je maximaal kunt lenen. Heel verstandig! Maar desondanks kan het toch nog gruwelijk misgaan. Een voorbeeld uit de praktijk: Twee partners weten dat zij dankzij hun beider inkomen een lening kunnen krijgen tot maximaal € 480.000. Zij kopen zonder financieringsvoorbehoud een woning van € 460.000,– . Ruim binnen het maximale bedrag dat ze kunnen financieren. Helaas komt kort na het verstrijken van de wettelijke bedenktermijn, maar nog vóór het passeren van de akte van levering van de woning, een van de partners te overlijden. De bank zal in dat geval niet meer uitgaan van het inkomen van de overleden partner. De hypotheek gaat dan niet door, maar de achterblijvende partner krijgt wel te maken met een boete wegens het niet kunnen afnemen van de woning.

Een advies is om zodra je een koopcontract hebt getekend, ook wanneer het gaat om een “voorlopig” koopcontract, te zorgen voor een passende overlijdensrisicoverzekering. De premie hiervoor is te verwaarlozen, maar geeft een enorme extra zekerheid.

Naast het onverwacht overlijden van een partner kunnen er meer oorzaken zijn waardoor, anders dan je dacht, de lening toch niet doorgaat. Bijvoorbeeld omdat de relatie met jouw partner precies in die fase op de klippen loopt. Of omdat jij of jouw partner in die fase de baan verliest.  


Overleg met ons

Overweeg je een woning te kopen zonder financieringsvoorbehoud? Neem dan eerst contact met ons op. Samen kijken wij dan hoe wij de risico’s voor jou en je partner zo veel mogelijk kunnen beperken.

Total Views: 303 ,

Vergelijkbare berichten