Bij koop of verkoop van de woning vervult de notaris een belangrijke rol. De notaris legt vast wat tussen koper en verkoper is afgesproken. Daarnaast heeft de notaris ook de taak te bewaken dat partijen zich bewust zijn van de consequenties van de afspraken die zij met elkaar maken.

De Notaris

Nederland telt ongeveer 900 notariskantoren waar ongeveer 3.200 notarissen en kandidaat-notarissen werken. De (kandidaat-)notaris is een onafhankelijk, juridisch adviseur die de belangen van alle betrokkenen moet afwegen. Afspraken die partijen maken kunnen in een overeenkomst worden vastgelegd die ook door de notaris wordt ondertekend. Ontstaan er in de toekomst toch discussies over wat is afgesproken dan hecht de rechter veel waarde aan de inhoud van zo’n overeenkomst.

Bij koop en verkoop heel veel extra aandachtspunten

Bij de koop en verkoop van een woning zal de notaris op veel punten letten die misschien in de fase daarvoor minder aandacht hebben gekregen. Wij geven een aantal voorbeelden;

  1. Zijn de erfdienstbaarheden voldoende bekend. Meldt de verkoper deze niet duidelijk dan kan de koper de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen. Een erfdienstbaarheid is het recht van een ander om voor specifieke doeleinden jouw terrein te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een leiding voor energie. Of het recht van een buurman om via een pad bij jouw woning bij zijn grond te komen.
  • De eisen die worden gesteld om een woning te kopen die voor eigen bewoning of verhuur geschikt is kunnen per gemeente verschillen.
  • Is de verkoper wel bevoegd om de woning te verkopen of liggen hier bepaalde beslagen op waardoor de woning niet zomaar kan worden overgedragen.

Leerzame test

Overweeg je een woning te kopen of te verkopen of krijg je te maken met een erfenis waarvan een woning onderdeel uitmaakt? De beroepsvereniging van de notarissen heeft een digitale test ontwikkeld. Aan de hand van tussen de 10 en 15 vragen krijg je gratis een rapportje met extra aandachtspunten waarvan het nuttig is dan je hier, al dan niet samen met ons en de notaris, aandacht aan besteedt.


De test is gratis en anoniem. Wil je die doen klik dan op de volgende link

https://www.notaris.nl/wonen/doe-de-test-een-woning-verkopen

Total Views: 76 ,

Vergelijkbare berichten