Binnen Europa gelden er bepaalde garanties voor spaarders wanneer een bank failliet gaat. Deze garanties zijn per 1 september 2024 uitgebreid.

Basis is bescherming tot € 100.000

De huidige regeling is dat er een garantie geldt voor spaargeld tot €100.000. Zou onverhoopt een Nederlandse bank failliet gaan en heb jij bij die bank een betaal- of spaarrekening dan krijg je vanaf de eerste cent tot een bedrag van €100.000 je tegoed terug van DNB.

Tot € 500.000 bij verkoop van de woning

Het kan zijn dat jij je woning verkoopt en je de verkoopprijs ontvangt voordat je zelf weer een nieuwe woning koopt. Tijdelijk kan je dan een fors bedrag op je bankrekening hebben staan. Tot €500.000 geldt de garantie ook. Vanaf 1 september 2024 geldt deze garantie tot zes maanden na storting van het geld. Voorheen was dat slechts drie maanden na storting.

Uitbreiding naar andere oorzaken

Naast de aan- en verkoop van een woning kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor je tijdelijk een fors bedrag op jouw rekening hebt staan. Bijvoorbeeld in het kader van pensioen, ontslag, huwelijk, uitkering uit een verzekering of vergoeding voor schade omdat je slachtoffer bent geworden van criminaliteit. Vanaf 1 september 2024 geldt ook bij deze oorzaken gedurende zes maanden na storting van het geld de garantie voor het maximale bedrag van €500.000.

Alleen voor natuurlijke personen

De garantieregeling geldt alleen voor natuurlijke personen en dus niet voor rechtspersonen. Het is de bedoeling dat op korte termijn deze regeling verder wordt uitgebreid voor de situatie waarin je als niet natuurlijk persoon zonder rechtspersoonlijkheid zoals een maatschap of vennootschap zakelijk actief bent. Dit zal dan worden gezien als een enkele depositohouder. Dit betekent dat de niet-natuurlijke persoon als geheel onder de bescherming van het Nederlandse Depositogarantie valt tot €100.000 per bank. Het exacte moment waarop deze laatste uitbreiding zal gelden is nu nog niet bekend.

Hoe zit het met een en/of rekening?

Wanneer je samen met jouw partner bij een bank een en/of rekening hebt dan geldt de maximumvergoeding per persoon. Samen ben je dus in alle gevallen beschermd tot maximaal €200.000.

Welke banken vallen onder deze regeling

Alle banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel. Je kunt via de volgende link kijken of jouw bank een Nederlandse bankvergunning heeft. https://www.dnb.nl/openbaar-register/register-nederlandse-depositogarantie/

Heb je een (spaar-) rekening bij een buitenlandse bank dan is het zinvol te onderzoeken of deze bank ook onder een garantiestelsel valt. De garantie van € 100.000 geldt in beginsel voor banken binnen de gehele Europese Unie. Elk land is echter zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van deze garantie.

Total Views: 72 ,

Vergelijkbare berichten