Er is een groot tekort aan woonruimte. Dat geldt voor woningen die te koop zijn maar net zo goed voor huurwoningen. Als eigenaar van een woning kan daardoor de gedachte opkomen om jouw woning geheel of gedeeltelijke te verhuren. Een waarschuwing is dan op zijn plaats.

De bank verbiedt standaard verhuur van de woning

Wanneer je voor de aankoop van een woning een hypotheek afsluit, dan ga je een overeenkomst met de bank aan. In deze overeenkomst worden uitgebreid de rechten en plichten van jou en de bank beschreven. Een van de zaken die vrijwel altijd in deze voorwaarden zijn opgenomen, is dat jij zonder schriftelijke toestemming van de bank de woning niet mag verhuren.

Wat gebeurt er wanneer je de hypotheeklasten niet meer betaalt

Wanneer jij bijvoorbeeld de overeengekomen rente en aflossing over jouw hypotheek niet meer betaalt, dan zal de bank contact met je opnemen. Eerst vriendelijk om je erop te attenderen dat je mogelijk vergeten bent om jouw hypotheekschuld te betalen. Maar al snel zullen de contacten indringender worden. De bank zal willen weten waarom je de rente en aflossing niet meer op tijd betaalt. Wanneer er sprake is van een tijdelijke verhindering dan zal de bank samen met ons en jou naar een oplossing zoeken. Is die oplossing niet te vinden of wil je gewoon niet meer de lasten betalen, dan geven de voorwaarden van de geldlening de bank het recht om de woning te verkopen. Bij het verstrekken van de lening zal de bank altijd proberen een lager bedrag uit te lenen dan de waarde van het pand op dat moment. Wordt de woning gedwongen verkocht dan heeft de bank recht op de opbrengst van de woning. Daarmee zal de gehele of tenminste het grootste deel van de openstaande schuld door de bank worden ontvangen. De bank blijft dan niet met een onbetaalde schuld achter.

Waarom is de bank zo streng?

Woon jij als eigenaar in de woning en ben je nalatig in het betalen van jouw hypotheekschuld, dan zal je gedwongen kunnen worden de woning te verlaten. Dat is anders wanneer het pand is verhuurd. Huurders genieten huurbescherming. De opbrengst van het pand bij (gedwongen) verkoop door de bank is dan veel lager. De bank blijft in dat geval “zitten” met een veel groter deel van de lening dat niet verhaald kan worden. Banken willen dit risico niet lopen en verbieden daarom standaard het verhuren van een pand waarvoor jij een hypotheek hebt afgesloten tenzij de bank hiervoor schriftelijke toestemming heeft gegeven.


Is kopen om te verhuren dan niet mogelijk?

Wil jij een pand kopen om dit pand te verhuren dan is het toch mogelijk hiervoor een hypotheek af te sluiten. Dit heet een “verhuurhypotheek” Omdat het risico voor de bank, dat zij bij een gedwongen verkoop een deel van het door hen uitgeleende bedrag niet of heel moeilijk terugkrijgen, groter is, zal de bank voor deze hypotheek een hogere rente rekenen dan wanneer je zelf in de woning gaat wonen. 

Gedwongen verkoop bij verboden verhuur komt regelmatig voor

Verboden verhuur is een van de belangrijkste gronden waarom banken overgaan tot gedwongen verkoop van de woning. Die situatie wil je natuurlijk voorkomen. Temeer daar de schuld die overblijft na verkoop van de woning gewoon “jouw schuld” blijft. Die schuld zal je in de jaren daarna toch op de een of andere manier moeten terugbetalen. Stel dat door de verboden verhuur de woning bij verkoop €100.000,– minder opbrengt dan wanneer de bank de woning “leeg” had kunnen verkopen dan heb je én geen woning meer én een extra schuld van €100.000, — Daarnaast kan de bank jou in een register laten opnemen dat door alle banken en verzekeringsmaatschappijen kan worden geraadpleegd. Dit kan ertoe leiden dat je een reeks van jaren problemen kan ondervinden bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het afsluiten van een nieuwe verzekering.

Overleg met ons

Wil je jouw woning – al dan niet tijdelijk – verhuren, doe dat niet zomaar “op goed geluk”. Neem contact met ons op. Wij denken dan graag met jou mee en zo mogelijk gaan wij in overleg met de bank om te kijken of er toch constructies denkbaar zijn die voor de bank acceptabel zijn. Wil je overleg met ons? Neem dan contact op. Wij nemen graag de tijd voor je.

Total Views: 1064 ,

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *