Het woningaanbod in de vrije huursector daalt flink. Het exacte aantal woningen dat te huur staat is niet centraal geregistreerd. Maar de taxatie is dat in het tweede kwartaal 2024 het aantal woningen dat beschikbaar kwam voor nieuwe huurders globaal 33% lager was dan in het tweede kwartaal van 2023.

Daling kent meerdere oorzaken

Er is niet specifiek één reden aan te wijzen waarom het aantal woningen voor verhuur daalt. Er zijn meerdere redenen waaronder onder meer:

  • Verhuurders moeten meer belasting betalen over huurinkomsten.
  • De rente die verhuurders moeten betalen over het bedrag dat zij lenen om de woning te financieren is fors gestegen, waardoor het rendement dat zij met de verhuur behalen onder druk komt te staan.
  • De wetgever heeft strengere eisen gesteld aan de maximale huurprijs per vierkante meter die door verhuurders aan huurders in rekening mag worden gebracht.

Huurders kopen woning

In de afgelopen periode hebben vooral particuliere woningbezitters besloten hun verhuurde panden te verkopen. Dit heeft ertoe geleid dat er een sterke stijging te zien was van voorheen huurders die “hun” woning hebben kunnen kopen.

Inmiddels is te zien dat ook grotere partijen die woningen verhuren besluiten een deel van de verhuurde woningen te verkopen. Ook hier zijn het vaak de huurders van deze woningen die overgaan tot aankoop van hun woning.


Per saldo leidt dit dus tot een sterke daling van het aantal beschikbare huurwoningen.

Kom ook als je huurt eens met ons praten

Huur je nu een woning? Dan nodigen wij je toch uit om eens bij ons langs te komen. Wij geven dan graag een indicatie wat jij zou kunnen lenen om een woning te kunnen kopen. Misschien dat je jouw verhuurder kunt benaderen met de vraag of deze de woning aan jou wil verkopen.

Total Views: 306 ,

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *