Wanneer je de mogelijkheid hebt je hypotheekschuld te verkleinen door vervroegd af te lossen is de keuze misschien snel gemaakt. Een lagere hypotheekschuld betekent namelijk lagere maandlasten. Toch adviseren wij onze relaties goed na te denken alvorens vervroegd af te lossen. Wij leggen het voor je uit.

Hypotheek is een afspraak voor langere termijn

Wanneer je met de bank een hypothecaire lening afsluit dan is dat een afspraak die je voor een langere termijn aangaat. Je spreekt bijvoorbeeld af dat de bank jou gedurende 30 jaar een bedrag leent. Slechts in bijzondere situaties kan de bank dan binnen deze 30 jaar eisen dat jij de lening volledig aflost. Maar ook jij kunt de lening tussentijds niet zomaar volledig aflossen. In de voorwaarden, opgenomen in je hypotheek staat wanneer je dat recht wél hebt. Wat altijd geldt, is dat bij verkoop van jouw woning jij de lening op dat moment zonder boete mag aflossen.

Tussentijds aflossen

Vrijwel alle banken staan toe dat je tussentijds een deel van de lening zonder boete extra mag aflossen. Meestal geldt hierbij een maximum van 10% tot 20% van het oorspronkelijke leenbedrag. Daarbij is wel bepaald dat wanneer je dit recht in het ene jaar niet hebt gebruikt je dit niet mag “meenemen” naar een volgend jaar. Dus wanneer de maximale tussentijdse toegestane aflossing 10% bedraagt en je hiervan in 2024 geen gebruik hebt gemaakt mag je in 2025 niet 20% boetevrij aflossen.

Waarom tussentijds aflossen?

Beschik je over voldoende extra financiële middelen, bijvoorbeeld uit een erfenis, dan kun je besluiten om een deel van jouw bestaande hypotheek vervroegd af te lossen. Een voordeel kan zijn dat hiermee jouw maandelijkse woonlasten lager worden of dat je eerder dan gepland de volledige lening hebt afgelost.

Maak verstandige afweging

Het is belangrijk dat je een verstandige afweging maakt voordat je besluit vrijwillig een deel van jouw hypotheek vervroegd af te lossen. Want het bedrag dat je nu aflost kan je niet aan de bank terugvragen op het moment dat je dit geld toch weer nodig hebt.

Voordat je besluit om extra af te lossen, moet je jezelf een paar vragen stellen:

  1. Heb ik genoeg spaargeld over? Zorg ervoor dat je genoeg geld overhoudt voor onverwachte uitgaven.
  2. Heb ik andere schulden met een hogere rente? Het kan slimmer zijn om die eerst af te lossen.
  3. Wat zijn mijn financiële doelen? Denk na over wat je op de lange termijn wilt bereiken, zoals sparen voor een studie of pensioen.
  4. Wat zijn de fiscale gevolgen? Wanneer je tussentijds aflost zal de rente die je over jouw hypotheek betaalt ook dalen. Daarmee vermindert ook de hypotheekrenteaftrek die je op dit moment mogelijk hebt.
  5. Zijn er alternatieven voor jouw liquiditeiten? Wanneer je nu een lage hypotheekrente betaalt,  kan het zijn dat er veilige alternatieven zijn die je kan behalen met het geld dat je “over” hebt. Je behaalt dan een hoger rendement.

Wij helpen je graag

Sta je voor de afweging wel of niet een deel van jouw hypotheek vervroegd af te lossen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met jou je financiële situatie bekijken en uitrekenen wat het beste voor jou is. Wij geven advies over of extra aflossen in jouw geval slim is en hoeveel je het beste kunt aflossen. Ook kunnen wij uitleggen wat de regels van jouw bank zijn en hoe je het meeste voordeel uit je aflossingen kunt halen.

Total Views: 529 ,

Vergelijkbare berichten