Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Een nieuwbouwwoning kopen met een korting van maximaal € 70.000? Toch wordt dit eind 2024 voor een aantal kopers mogelijk. Hoe dit kan, leggen wij hieronder uit.

Overheid helpt een handje

Eind 2024 gaat het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen van start. De uitvoering is in handen van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SvN) en Stichting Op Maat. Dankzij dit fonds kunnen ontwikkelaars van nieuwbouwwoningen deze aan starters aanbieden voor een lagere prijs dan de marktwaarde.

Initiatief ligt bij ontwikkelaar

Ontwikkelaars kunnen bij het fonds een aanvraag indienen, waarmee woningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde aan starters kunnen worden verkocht. Van de ontwikkelaar wordt verwacht dat deze 25% van de korting financiert. De overheid past de resterende 75% bij. Op deze wijze kan een starter een korting op de aankoopprijs van de nieuwbouwwoning krijgen van maximaal €70.000,- . Het Rijk heeft €70 miljoen voor dit fonds beschikbaar gesteld. Verwacht wordt dat in het eerste jaar 1.680 koperskortingen worden verstrekt.

Gericht op starters

De regeling is gericht op consumenten die voor het eerst een woning kopen om daarin zelf te gaan wonen. De regeling is beschikbaar voor koopstarters met een inkomen tot tweemaal modaal (circa € 83.000).

Snel doorverkopen?

Voor consumenten die in aanmerking komen voor deze regeling kan het erg verleidelijk zijn om de woning gelijk door te verkopen om daarmee de korting die ze op de aankoopprijs van de woning krijgen te incasseren. Zo werkt het fonds echter niet. Wordt de woning in de toekomst verkocht voor een hoger bedrag dan het aankoopbedrag dan ontvangt het fonds de ontvangen koperskorting terug en deelt het in de waardeontwikkeling van de woning. Het deel van de winst bij verkoop vloeit weer terug in het fonds en wordt dan gebruikt om nieuwe starters te helpen een woning te kopen.

Total Views: 562 ,

Vergelijkbare berichten