Een offerte van een bank is wat anders dan, uiteindelijk, het definitieve aanbod van een hypotheek van diezelfde bank. Er moet bij de aanvraag van een hypotheek veel rekenwerk worden verricht… en dat kost tijd.

Verkenning

Wanneer jij voor de financiering van een woning een hypothecair krediet wilt afsluiten, inventariseren wij eerst jouw wensen en mogelijkheden. Daarbij brengen wij bijvoorbeeld jouw inkomen, de hoogte van de lening die je nodig hebt, de woning die je misschien al op het oog hebt en jouw wensen voor de toekomst in kaart.

Op basis van deze informatie kunnen wij dan een goede inschatting maken welke bank jou mogelijk een aantrekkelijk aanbod kan doen. Natuurlijk letten wij daarbij op de verschillen in rentes die banken rekenen. Wij kijken echter ook naar de voorwaarden. Afhankelijk van jouw wensen voor de toekomst kan een bepaalde voorwaarde voor jou in de toekomst heel belangrijk zijn.

Hebben wij de basisgegevens goed in beeld dan vragen wij namens jou bij die betreffende bank een offerte op.

Hypotheekofferte bindt de bank niet

Na deze aanvraag zal de bank vrij snel een hypotheekofferte sturen. In deze offerte staat een rentepercentage dat laat zien hoeveel rente je moet betalen als je de hypotheek afsluit.

De bank garandeert dat zij jou dit rentepercentage zullen aanbieden indien je binnen een bepaalde termijn, bijvoorbeeld twee maanden, de hypotheek bij de bank afsluit.

Maar let op. De bank zegt in deze offerte niet dat zij bereid is de hypotheek af te sluiten. De offerte zegt alleen dat als de hypotheek binnen de gestelde termijn tot stand komt, de bank dan het aangegeven rentepercentage zal berekenen.


Zowel jij als de bank moeten na deze offerte allebei, los van elkaar, nog beslissen of de hypotheek daadwerkelijk zal worden afgesloten.

Bank beslist pas nadat ze alle stukken heeft bestudeerd.

Wil je, na het ontvangen van de hypotheekofferte, daadwerkelijk de lening bij de bank afsluiten dan zal de bank veel documenten willen ontvangen om te kunnen beoordelen of de aangevraagde lening ook verantwoord is. Denk dan aan gegevens over het inkomen van jou en je eventuele partner, eventuele, bestaande schulden, de waarde van de woning, de gewenste verbouwingen of maatregelen in het kader van het verduurzamen van de woning, etc. Uiteraard helpen wij jou met het verzamelen van deze stukken!

Pas nadat de bank al deze stukken heeft ontvangen én gecontroleerd, neemt de bank een beslissing of zij bereid is de hypothecaire lening te verstrekken. Pas op dat moment doet de bank jou een bindend aanbod.

In beginsel zal de rente die de bank in dit bindende aanbod rekent dezelfde zijn als de rente in de hypotheekofferte. Maar de bank kan dus ook besluiten om, ondanks de eerder afgegeven offerte, de lening niet te verstrekken. Dat doet de bank bijvoorbeeld wanneer de gevraagde gegevens niet op tijd zijn aangeleverd of bij controle blijkt dat bepaalde voor de bank belangrijke zaken anders blijken te zijn dan de bank bij het afgeven van de offerte dacht.

De ontvangst van een hypotheekofferte geeft je dus niet de zekerheid dat de bank de hypotheek ook daadwerkelijk verstrekt. 

Kortom, het rentepercentage in een hypotheekofferte is een voorlopig voorstel, terwijl het rentepercentage in een bindend aanbod vaststaat en niet meer wijzigt. Na een bindend aanbod weet je zeker wat je gaat betalen als je de hypotheek afsluit

Total Views: 531 ,

Vergelijkbare berichten