In de afgelopen jaren en ook in de afgelopen maanden zijn de prijzen van huizen flink gestegen. Forse loonstijgingen, lage rente en een tekort aan woningen leiden tot hogere prijzen. Dit betekent dat veel woningen nu meer waard zijn dan een paar jaar geleden. Dit kan goed nieuws zijn voor mensen met een hypotheek. Waarom dit zo is? Wij leggen het graag uit.

Wat is een risico-opslag?

Als je een huis koopt met een hypotheek, leen je geld van de bank. De banken willen zeker weten dat ze dit geld terugkrijgen. Daarom kijken ze naar de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van je huis. Dit heet de Loan-to-Value (LTV) ratio. Als je bijvoorbeeld een huis koopt van 200.000 euro en je leent 180.000 euro, dan is je LTV 90%.

Is de LTV hoog, dan ziet de bank meer risico. Daarom rekenen ze een extra bedrag bovenop je rente. Dit heet de risico-opslag. Stel je rente is 3%, maar door de risico-opslag wordt dit 3,2%. Dit lijkt misschien niet veel, maar over de jaren kan het veel geld kosten.

Waarom kan de risico-opslag lager worden?

Stel je voor dat je huis in waarde stijgt. Je huis is nu bijvoorbeeld 250.000 euro waard in plaats van 200.000 euro. Maar je hebt nog steeds 180.000 euro geleend. Je LTV is nu lager geworden. In plaats van 90% is het nu 72%. Omdat het risico voor de bank nu kleiner is, kan het zijn dat je risico-opslag omlaag kan. Dit betekent dat je maandlasten kunnen dalen. Bij sommige banken laat men automatisch de risico-opslag vervallen. Maar vaak moet jij als consument dit zelf actief vragen.

Hoe zit het met jouw hypotheek?

Het is verstandig om te controleren of jij over jouw hypotheek een LTV betaalt. Wij kunnen dit voor jou uitzoeken. Is dat het geval en zou deze opslag kunnen komen te vervallen omdat ook jouw huis in waarde is gestegen, dan kan dit jou veel geld schelen. Soms eist de bank dat je een taxatierapport laat maken om de nieuwe waarde van je huis te bewijzen. Dit kost geld, maar de besparing op de lange termijn kan veel groter zijn.

Wij helpen je graag!

 Uiteraard helpen wij je graag! Onder meer met:

  • Onderzoeken of en zo ja welke opslag er nu over jouw hypotheek geldt.
  • Indicatie of er besparing is te behalen.
  • Contacten met de bank.
  • Begeleiden van de taxatie.
  • Berekenen van jouw lagere maandlasten.

Kortom: zorg dat je niet meer betaalt dan nodig is en dat je financieel gezond blijft.

Total Views: 564 ,

Vergelijkbare berichten